Scurt Istoric

PUCIOASA – Stațiune Balneoclimatică de Interes Național

-scurtă prezentare-

Pucioasa este un oraș din județul Dâmbovița, Muntenia, așezat pe Valea Ialomiței. În trecut, localitatea purta numele Podurile, însă o dată cu dezvoltarea băilor și-a însușit numele Pucioasa.

Localitatea s-a format în jurul anului 1760 prin contopirea așezărilor Șerbănești (atestată documentar la 26 septembrie 1538) cu Podurile de Jos și Podurile de Sus (menționate documentar în 1461) și cu satul Zărăfoaia. Prima atestare documentară a orașului datează încă din 20 septembrie 1649, apărând ca „Piatra Pucioasa”. Mai apare în documente în 1759 și în 1790. În 1791 localitatea figura pe o hartă austriacă, iar în 1835 pe una rusească. După anul 1828, când izvoarele sulfuroase au fost descoperite de un medic militar rus ajuns aici în timpul ocupației țariste a Țării Românești, Pucioasa s-a dezvoltat ca stațiune balneoclimaterică, luând denumirea de Pucioasa, datorită apelor minerale sulfuroase concentrate de aici, numite popular pucioasă. Procesul de amenajare a băilor de la Pucioasa a continuat în 1873 cu participarea la Expoziția de la Viena, prilej cu care apele au fost analizate de specialiști austrieci; începând cu 1875, Consiliul Județean a cumpărat un teren pentru amenajarea unor spații publice și patru ani mai târziu l-a însărcinat pe arhitectul Kertsch din Galați să construiască stabilimentul. Înainte ca acesta să fie construit, turiștii închiriau locuințe de la localnici și li se aducea apă pentru baie în butoaie la locuințele închiriate.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Pucioasa era o stațiune balneară parte a satului Șerbănești, aflat în comuna Șerbănești-Podurile, reședința plaiului Ialomița-Dâmbovița, județul Dâmbovița. Comuna Șerbănești-Podurile fusese recent formată, în 1886, prin unirea comunelor Șerbănești și Podurile; comuna Șerbănești avea în compunere satele Șerbănești, Miculești și Diconești, cu 2000 de locuitori. Aici funcționau două biserici și o școală mixtă. Comuna Podurile a venit cu satele Podurile de Sus, Podurile de Jos, Malurile și Pucioasa, cu 2300 de locuitori. Ea avea două biserici, șase mori de apă, 3 școli mixte și instituțiile de administrare a plaiului. Pe teritoriul actual al orașului mai funcționa pe atunci în același plai și comuna Bela, cu satele Bela, Nistorești și Broștenii Noi având în total 1100 de locuitori. Și aici existau o moară de apă, o biserică și o școală.

La începutul secolului al XIX-lea, datorită finalizării băilor de la Pucioasa, comuna Șerbănești-Podurile a luat numele de Pucioasa, iar comuna Bela a fost desființată și inclusă în aceasta. Astfel, Anuarul Socec din 1925 consemnează comuna Pucioasa cu 5201 locuitori, având în compunere satele: Bela, Diaconești, Glodeni, Malurile, Podurile de Jos, Podurile de Sus (reședința), Pucioasa și Șerbănești. În 1938, Enciclopedia României consemnează Pucioasa drept comună urbană (oraș), cu 5779 de locuitori.

În 1950, orașul a devenit reședința raionului Pucioasa din regiunea Prahova, dar în 1952 a pierdut acest statut, raionul fiind inclus în întregime în raionul Târgoviște al regiunii Ploiești. În 1968, satele Podurile de Jos, Scarlenta și Șerbănești au fost desființate și incluse în orașul propriu-zis; tot atunci, regiunile au fost desființate iar Pucioasa a redevenit oraș al județului Dâmbovița.

La baza evoluției satului de odinioară și a transformării lui în oraș a stat un factor esențial: existența apelor minerale de sulf, de unde-i vine și numele: sulf = pucioasă = Pucioasa. Prin Decretul Regal nr. 4036 din 7 decembrie 1929, localitatea obține titlul de oraș, iar la 24 iunie 1999, prin Hotărârea de Guvern nr. 510, așezarea a primit statutul de Stațiune Turistică de Interes Național.

În prezent, are o populație de aproximativ 16.000 locuitori, iar economia orașului se bazează pe turism.

Pucioasa este așezată pe cursul mijlociu al văii Ialomiței, la 20 km de Târgoviște, în zona dealurilor subcarpatice, a căror înălțime depășesc cu puțin 600 metri și sunt situate la 100 metri deasupra nivelului mării. Orașul este situat în zona colinar centrală a județului Dâmbovița, la 81 de km față de limita sudică și la 42 de km față de limita nordică.

Se află la o distanță aproximativ egală față de București și de Brașov, la 100 de km de fiecare și se întinde pe o distanță de 8,750 km de-a lungul Văii Ialomiței între Miculești și Zărăfoaia și pe o lățime de 7,375 km între Pucioasa-Sat și Maluri, având o suprafață totală de 4239 hectare, dintre care teren intravilan 714,4 hectare și 3545 hectare extravilan.

Se învecinează la nord cu orașul Fieni (satul Berevoești), comuna Moțăieni și comuna Bezdead, satul (Măgura), la sud cu comuna Brănești, satul Lăculețe, la est cu comunele Vârfuri, Valea Lungă și Glodeni, iar la vest cu Vulcana Băi.

UN PAȘTE FERICIT ȘI LUMINAT!

wek_bunny040215b_14956876_8col

Întreaga creștinătate își primenește, în săptămâna Patimilor, trupul și sufletul pentru a primi în curățenie Învierea Domnului. Dumnezeu ne-a dăruit un univers de ale cărui minunății să ne bucurăm pe deplin. Dumnezeu ne-a dat viață să trăim, ne-a dat suflet și conștiință pentru a iubi, pentru a ne bucura. Vă dorim, cu ocazia acestor Sfinte Sărbători, să găsiți calea spre fericire și să pășiți în lumina Binelui! Sărbătoarea Învierii Domnului să vă aducă în suflete speranţă, armonie, toleranţă şi dragoste pentru tot ceea ce este frumos şi adevărat în viaţă. Alături de respectul nostru şi cele mai calde sentimente, vă urăm să petreceţi Sfintele Sărbători de Paşti cu pace si bucurie în suflet! Hristos a Înviat!”

Primăria Pucioasa

sarbatori-luminate

Luna Martie – luna doamnelor și a domnișoarelor!

LA MULȚI ANI!

Buchete-de-mireasa-din-flori-de-primavara-0

Luna Martie nu reprezintă doar a treia lună din calendar sau prima de primăvară, ci şi luna Femeii. În această lună sunt două zile mai calde, mai frumoase în viaţa oricărei femei: 1 și 8 Martie. Chipul femeii se arată ca un simbol al biruinţei, păcii şi iubirii în lume.

În anul 1977, Adunarea Generala a ONU a proclamat printr-o rezoluție Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională. O sărbătoare a femeilor, recunoscută internațional, dar fără a se preciza o zi anume, a fost hotărâtă încă din 1910, de Internaționala Socialistă reunită la Copenhaga. După Primul Război Mondial, Adunarea Generala a ONU a fixat data de 8 Martie ca Ziua Internațională a Femeii.

Cele mai potrivite pentru a descrie femeia sunt atributele: mamă, iubită, soţie, soră, colegă de muncă şi tovarășă de viaţă. Femeia-mamă a perpetuat viaţa pe pământ; torcând sau croşetând a crescut copiii mari, i-a hrănit, i-a educat şi i-a făcut oameni de omenie. Femeia-soţie a fost şi este cheagul familiei adevărate. Pe frontispiciul caselor medievale de la Amboise era, aproape obligatoriu, săpată inscripţia: “După pasăre cunoşti cuibul, după femeie, căminul”.

Primarul Orașului Pucioasa, jr. Dănuț Bădău, transmite la rândul său un mesaj tuturor doamnelor și domnișoarelor: ”Ştim bine că femeile au un rol mai mult decât important în “cartea” vieţii noastre, motiv pentru care le dorim viaţă lungă şi multă iubire! Există motive suficiente care ne determină să purtăm femeilor respect şi să le omagiem din toată inima cu prilejul zilei de 8 Martie. Nu putem uita însă că pe glob poate mai există încă femei care duc o viaţă de sclavie. Această zi ar trebui să fie și un imbold ca împreună să iubim femeia, să o cinstim şi să o apreciem pentru că este fiinţa unică din univers care se dăruieşte familiei pentru a oferi dragoste din nesecatul izvor de iubire, și nu doar o zi pe an! Fie ca acest Martie să deschidă drum de primăvară spre idealuri nobile! La mulți ani, doamnelor!, La mulți ani, domnișoarelor!.

Să nu uităm că există și superstiții pentru luna Martie:

– mărțișorul trebuie purtat toată luna Martie pentru a fi ferit de boli și pentru a avea noroc;
– se spune că așa cum va fi vremea în prima zi a lunii Martie, așa va fi toată primăvara și vara;
– fetele de la țară trebuiau să poarte mărțișorul, pentru a fi ferite vara de razele puternice ale soarelui;
– se spune că mărțișorul ține departe deochiul;
– mărțișorele se puneau pe la case, la porți, pe acoperiș, astfel oamenii credeau că le va fi protejată casa de duhurile necurate;
– mamele care puneau mărțișoare copiilor, trebuiau să aibă mare grijă să nu fie văzute de femeile însărcinate;
– cu apa rezultată din topirea zăpezii de 1 Martie, fetele se spălau pe față pentru a fi frumoase și drăgăstoase în tot anul.

LA MULȚI ANI, PUCIOASA! UN AN NOU PLIN DE ÎMPLINIRI!

“Crăciunul nu este o perioadă, nici un sezon, ci o stare de spirit. Adevăratul spirit al Crăciunului înseamnă să preţuieşti pacea şi bunăvoinţa, să oferi, din plin, compasiune.”

Calvin Coolidge

Sfintele Sărbători de iarnă au sosit, iar Anul Nou bate la ușă! Pentru Orașul Pucioasa a fost un an plin de evenimente culturale, un an al proiectelor implementate de Primărie pe diverse domenii, fie că vorbim de sănătate, infrastructură, rețele de apă și canalizare, educație sau promovare turistică, toate pentru a oferi cetățenilor condiții de trai mai bune. Am întâmpinat și multe greutăți și piedici, am depus eforturi pentru a trece peste toate și pentru a duce la bun sfârșit promisiunile făcute.

Vă doresc să aveți un Crăciun liniștit, înconjurați de cei dragi! Cu prilejul Sărbătorii Nașterii Domnului, doresc să vă adresez cele mai calde urări de sănătate! Fie ca frumusețea acestor sărbători să vă pătrundă în case și în suflete! Să petreceți clipe fericite alături de familie, să împărțiți momente speciale și să prețuiți fiecare secundă a vieții!

Fie ca prima zi din Noul An să ne găsească mai buni, mai puternici, mai ambițioși, de ce nu mai indulgenți și răbdători unii cu alții, dar mai exigenți cu noi înșine și mai veseli! La Mulți Ani cu sănătate și la multe gânduri bune! Un An Nou plin de împliniri! Fie ca bucuria și liniștea aduse de Sfintele Sărbători de iarnă să vă însoțească pe tot parcursul anului ce va urma!

CRĂCIUN FERICIT și LA MULȚI ANI!

PRIMĂRIA PUCIOASA